Op zaterdag 16 juli vond weer een bijeenkomst van de Vereniging van Kumpulans in Nederland (VKN) plaats in het MKC gebouw te Houten. We waren met een kleine groep vertegenwoordigers en geïnteresseerden van diverse kumpulans in Nederland. De dag werd geopend door Jan Lawalata, voorzitter van het huidige VKN bestuur . Het huidige doel van de VKN nog steeds is om voort te zetten waar VKN in 2002 mee begonnen was, namelijk het verbinden van bestaande kumpulans en de totstandbrenging van duurzame samenwerking onderling.
Als VKN hebben we in 2019 subsidie gekregen om de toekomst van kumpulans verder veilig te stellen. Tijdens het VKN 2-daagse van september 2021 hebben we toen ideeën voor projecten bedacht ten behoeve van de kumpulans om later verder uit te kunnen werken. Twee presenteerden op 16 juli jongstleden wat zij zoals doen binnen hun kumpulan, wat wellicht andere kumpulans kan inspireren .
De eerste presentatie werd gegeven door Anis de Fretes van kumpulan Ihuresy (Ema Huaresi Rehung). Hij vertelde over de jaarlijkse bijeenkomsten waar zowel niet-leden als leden van de kumpulan welkom zijn als ook de pela’s. Ook vertelde hij over het boek wat onlangs uitgekomen is in het kader van het veertigjarig bestaan van de kumpulan. Wat ik erg mooi vond is dat het boek tweetalig is uitgegeven, zodat nazaten van het dorp op de Molukken en in Nederland meer te weten kunnen komen over hun eigen dorpsgeschiedenis. Bovendien is het boek is samenwerking met Molukse jongeren uit Ema tot stand gekomen. Wat mij ook opviel was dat ze in 2017 een pop-up theaterstuk hebben uitgevoerd en dat hun kumpulan ook een eigen fonds heeft opgericht. Ik denk heel inspirerend voor andere kumpulans.
De tweede presentatie werd gegeven door Charlie Münster en Tom Tehupuring van kumpulan PAALS (Perkumpulan Anak-Anak Latuhalat-Seilale). Deze kumpulan is onder andere door het uitvoeren van een Brown Paper Sessie ook tot een aantal mooie initiatieven gekomen die allemaal passen onder drie pijlers die waarschijnlijk herkenbaar zijn voor meerdere kumpulans: omzien naar elkaar, bewaken van cultureel erfgoed en duurzame ontwikkeling van de dorpen van herkomst. De kumpulan kijkt ook naar de basisbehoeften Van Latuhalat en Seilale (basic needs) en de Sustainable Development Goals .
Linda van Heeren en Arianne Sipman kregen ook de gelegenheid om iets te vertellen over het waardevolle werk wat zij doen en ondersteunen op de Molukken. Niet vanuit hun kumpulan, maar vanuit Stichting Gandong. Deze stichting voert kleinschalige projecten uit op de Molukken met name gericht op onderwijs en kinderen. Momenteel zijn ze bezig met een project genaamd ‘’Rumah Baca’’ oftewel leeshuis. In afgelegen dorpen worden leeshuisjes gebouwd waar boeken aanwezig zijn voor kinderen en waar ook regelmatig activiteiten worden georganiseerd.
Het mooie is dat dit in samenwerking is met de lokale gemeenschappen zelf. Hopelijk dat het mensen op de dag zelf heeft kunnen inspireren om als kumpulan ook te kijken naar samenwerking met externe organisaties ten behoeve van het dorp van herkomst. Belangrijk daarbij is dat er vaak al projecten lopen of organisatie actief zijn op de Molukken. Mooi zou zijn als wij bestaande initiatieven als kumpulans in Nederland kunnen ondersteunen of bevorderen.
Wat ik kan concluderen uit de dag is dat over het algemeen kumpulans tegen dezelfde uitdagingen aan lopen. Het is dan ook fijn om te zien dat je veel inspiratie kan op doen van andere kumpulans, omdat iedereen anders omgaat met die uitdagingen. Thema’s die blijvend naar boven komen zijn de toekomstbestendigheid van kumpulans, denk daarbij aan het betrekken van jongeren, nieuwe organisatievormen of het borgen van projectresultaten. Ook VKN ziet hier het belang van in.
Een belangrijkste stap die we als VKN dan ook gemaakt hebben als het gaat over het borgen van informatie over de kumpulans, maar ook over het dorp van herkomst zelf is de website waarop u dit nu leest. Vol trots kan ik zeggen dat deze website is gemaakt door mijn broertje Wiandi Vreeswijk. Op deze website kunt u ook een kennisbank terugvinden waarin formats te zien zullen zijn die gebruikt kunnen worden door kumpulans. Denk aan formats voor projecten, evenementen of activiteiten ten behoeve van de kumpulans. Ook kunt u de meest recente verslagen op terugvinden.
Beste leden van de VKN,
Als voorzitter/bestuurslid van Perkumpulan Erihatu Samasuru (Wassu) heb ik geïnteresseerd over jullie missie en doelen gelezen.
Onze kumpulan bestaat al 70 jaar en ook bij ons is er een terugloop van leden en weinig belangstelling van vnl. 3e generatie uit de Wassu gemeenschap in Nederland om actief deel te nemen aan het kumpulan. De toekomstig bestendigheid van onze kumpulan is daardoor in mijn ogen in een kritieke fase beland.
Ik zou daarom eens met jullie van gedachten willen wisselen hoe de tij gekeerd kan worden maar ook wat voor tools er zijn die we kunnen gebruiken.
Ik hoop snel op jullie reactie
Hormatee
Jan Ririhena voorzitter/bestuurder
Goedeavond oom Jan,
Ik zou graag hier een keer met u over willen bellen. U kunt ons mailen met uw contactgegevens naar vknbestuur@gmail.com en dan neem ik contact met u op om een keer over van gedachte te wisselen.
Met vriendelijke groet,
Joaniek Vreeswijk
Namens het VKN-bestuur